Иван Мандевски – сватбен фотограф Пловдив

често-задавани-въпроси-сватба

Често задавани въпроси относно Сватбената фотография

Често задавани въпроси относно Сватбената фотография

Какъв е Вашия стил на работа?

Стилът ми в сватбената фотография е предимно фотожурналистически. Подходът ми е да улавям духа и емоцията в красиви кадри, докато в същото време разкривам моменти, които може и да са преминали незабелязано. Моята цел е Вашите снимки да бъдат нещо повече от снимки. Те ще бъдат като Вас… реални, забавни и изпълнени с любов.

Можете ли да ни кажете каква е разликата между основен и втори фотограф и кога е необходим?

Необходим е втори фотограф за сватби с голям брой гости или такива с много сложна или динамична организация (различни събития през сватбения ден, които се случват едновременно, но на различни места). Макар сватбата да може да бъде заснета от един фотограф, то наличието на втори фотограф позволява събитието да бъде заснето от още една гледна точка и гарантира, че ще има повече уловени моменти и ще позволи на основния фотограф да снима и по-творчески.

Редактирате ли всички снимки?

Всеки кадър, който получавате, ще бъде с редактиран ръчно, един по един. Обработката на снимките са изразява в корекции на контраста, баланса на бялото и яркостта, остротата, цветонасищането и тн. Всички корекции са спрямо моето виждане. Това е почерка ми като творец.


Къде живеете и къде можете да снимате?

Макар, че живея в град Пловдив, снимам навсякъде в страната. Харесва ми да пътувам. Това ми помага да съм творчески настроен през цялото време. Разходите за пътуване и настаняване ще бъдат поети от Вас.

Предлагате ли и видео услуги?

Аз съм професионален фотограф и не предлагам видео услуги, но ви препоръчвам да се свържете с опитен видеооператор (например Studio Video Clip, VideoZani, FrameMotion, NeoDigital).

Сключвате ли договор за фотографски услуги, който да бъде гаранция между страните?
Да. За предоставянето на фотографски услуги се подписва двустранно договор, който защитава и двете страни  при съвместната ни работа.

Как мога да резервирам дата за фотозаснемане на сватбено тържество?

Заплаща се аванс в зависимост от избрания пакет и броя фотографи ангажирани за заснемането. Същия може да бъде платен платен както при при подписването на договора, така и по банков път до 3 работни дни след подписване на договор за фотографски услуги.
За заплатения аванс, клиентът получава касов бон и/или фактура в зависимост от начина на плащане. Може да се запознаете със съдържанието на пакетите ми за сватбена фотография на секцията ЦЕНИ.


Искаме сватбената фотосесия да се проведе на определено място, необходимо ли е специално разрешение за това?

Има много места, където такова разрешение не се изисква, но ако искате снимките да се извършват в музей или кафене, е необходимо разрешение от ръководството на обекта.
Преди събитието можем да коментираме точното местоположение на фотосесията, но ако е необходимо специално разрешение, то ще бъде ваше задължение.

Възможно ли е някои снимки да са както черно-бели, така и цветни?

По-голямата част от снимките, които предавам, са цветни, защото обичам цветовете, което е свързано с моя стил. Също така една малка част(около 30-50) ще са черно бели.

За колко време ще бъдат предадени снимките и другите продукти, включени в договора?

Избраните и обработени снимки ще бъдат предадени на клиента чрез интерактивна уеб галерия, от 3 до 4 месеца след датата на заснемане. След като получите снимките, внимателно ще селектирате около 100-120 кадъра за сватбената фото-книга. Луксозната фотокнига ще бъде изготвена след одобряване на дизайна и съдържанието й в рамките на 15 работни дни.

Ще имат ли нашите снимки ваш воден знак?

Всички предоставени снимки ще бъдат в албум с пълна резолюция (24 мегапиксела) и няма да имат подпис (воден знак) върху тях.

Колко снимки ще получим?

Броят на изпратените снимки се различава в зависимост от вида сватба, динамиката й, броя на фотографите, броя на гостите и др. Като цяло, на сватба с 100 гости, ще получите 900-1500 снимки.

Кой притежава авторските права върху снимките?

Авторското право означава, че аз съм създател на изображенията и че аз съм носител на авторските права. Съгласно чл.5 и във връзка с чл.3, ал.1, т.7 от ЗАПСП като автор на фотографските изображения и свързаните с тях други продукти, аз се явявам и носител на авторско право върху снимките, с всички произтичащи от ЗАПСП имуществени и неимуществени права за използването им. Продажбата или получаването на авторски права не е възможно, но ще можете да отпечатате вашите изображения толкова копия, колкото искате.

Ще получим ли и необработени файлове в RAW формат?

Не предоставям необработени (сурови) RAW файлове! Избраните RAW файлове се редактират и крайния продукт отразява моите възгледи като творец и стандартите, които спазвам.

Ще имаме брачна церемония в друг ден, ще присъствате ли на нея и това включено ли е в избрания пакет за Сватбена фотография?

Моето присъствие на брачна церемония в ден различен от този на сватбата е възможно, като тази услуга се таксува отделно от избрания пакет за сватбения ден. За повече информация, моля, поискайте офертата.

Какво да направим, ако искаме повече изпечатани сватбени снимки?

Тъй като имате достъп до цифровите си файлове, можете да поръчате разпечатки във всяко фотостудио.

Колко снимки ще бъдат в сватбената фотокнига?

Броят на снимките, включени във луксозната сватбена фотокнига, се различава в зависимост от избрания пакет и размера на албума, но обикновено е препоръчително за фотокнига от 20 разгъва (40 страници) да изберете 100-120 изображения.

Как ще изглежда фотокнигата преди да бъде бъде готова?

Фотокнигата ще има минималистичен, чист дизайн. (виж примера). Преди предаването й за печат, дизайна и съдържанието на фотокнигата ще бъдат съгласувани и одобрени от Вас.

[3d-flip-book mode=“fullscreen“ urlparam=“fb3d-page“ id=“15992″ title=“false“]

Как и кой определя дизайна на фотокнигата?

След предаване на готовите кадри от избрания пакет, Вие избирате кадрите, с които да се изработи фотокнигата. Вие също така избирате типа кожа и дизайн за корицата и вид на хартия за изработка (мат/гланц/сатен/металик). Аз ще изготвя и предложа дизайн на фотокнигата до 3 седмици след получаване на избраните от Вас кадри. След получаване на готовия дизайн, Вие одобрявате дизайна на всяка страница от фотокнигата, преди тя да бъде предадена за изработка / печат /. След като направите селекцията, в рамките на 15 работни дни ще получите Вашата сватбена фотокнига.

Как ще направим предварителната среща, ако не живеем в Пловдив?

Предварителната среща, на която държа изключително много може да се осъществи освен лично, така и с видеовръзка по Telegram, Viber или Facebook.

С каква техника снимате?

Снимам с две камери Sony Alpha 7 III (фулфрейм) и ред твърди светлосилни обективи на Sony и Carl Zeiss в диапазона от 12 до 200мм. Разполагам със системни и студийни светкавици и най-различни модификатори за осветлението.

Leave a Comment